Idioma

divendres, d’abril 06, 2012

Peces de vestir de la Xina en dia d'avui

Avui dia, els dissenyadors de moda utilitzen una barreja de les idees tradicionals i moderns per crear noves modes. Aquestes noves modes també incorporen motius ancestrals, com ara deïtats guardianes, lleons i màscares dels personatges de l'òpera xinesa. Xinès de bronze és una altra font d'impressió, el disseny de teixits, brodats, i s'aplica per a la roba. Alguns dels dissenys distintius inclouen dracs, aus fènix, núvols i llamps. Els motius de la pintura tradicional xinesa també acaben en els dissenys de moda teixits o impresos.
En la societat moderna, els homes es veuen en ocasions socials que porten la digna i elegant vestit llarg tradicional xinesa, i les dones solen portar el ch'i-p'ao, una forma modificada de la manera tradicional de la dinastia Ching, en ocasions formals. Les variacions d'altura, longitud, amplada, i l'ornamentació del coll, les mànigues, la faldilla, i el tall bàsic d'aquest estil oriental són il · limitades.



Molts accessoris, com ara macramé s'utilitzen per adornar les espatlles, cossets, butxaques, costures, i les obertures de la roba, així com cinturons, ornaments per als cabells i collarets. Alguns exemples reeixits de la combinació d'elements moderns i tradicionals de la moda són la tiara nupcial moderna, basada en un disseny de la dinastia Sung i l'estil de la província de Hunan del full brodat fet en els colors tradicionals de vermell pur, blau i verd. A partir d'aquests exemples, es pot apreciar com el vestit tradicional xinès és el fonament de la moda actual. No obstant això, els xinesos també han adoptat molts estils occidentals de roba com vestits i pantalons texans.


Els colors més vestits:

En la cultura xinesa hi ha tres colors centrals: vermell, negre i blanc.                                                                    
                                                            


Rojo, que és el color de la sang, simbolitza els aspectes positius de la vida com la felicitat, riquesa, fama, etc Roja sempre s'associa amb la bona sort.
Negre, que és el color de la femta s'associa amb la brutícia, el pecat, el mal, els desastres, la tristesa, la crueltat i el sofriment, entre altres coses negatives. Negre significa mala sort i no han de ser usats durant les festes, celebracions de noces, o s'usen en la decoració de la llar. Negre simbolitza la manca de la civilització i l'endarreriment. No obstant això, les tradicions associades amb aquest color són ràpidament desapareixent, i entre les generacions més joves negre pot ser consultat amb freqüència com un color de roba.
El blanc simbolitza la llet de la mare i és intermedi entre el vermell i el negre, l'equilibri dels dos colors. Significa la moderació, la puresa, l'honestedat i la vida, però també s'utilitza en els funerals ja que es creu que pot harmonitzar tots els elements. Es pot utilitzar en tots els rituals i cerimònies, ja que és essencialment neutre. Altres colors es classifiquen d'acord al seu relativa foscor i la lluminositat i la significació associada als mateixos.
No hi ha regles específiques en xinès vestit per encàrrec de govern. Vestits tradicionals són rarament usats i la roba sol ser elegit per a la comoditat o segons la moda del dia.

Els colors brillants són els preferits per a la roba en la cultura xinesa, però el color de la roba d'un sol ser més adequat per al medi ambient: per exemple, els obrers i camperols sovint es fan servir colors foscos a causa de la naturalesa del seu treball. En alguns convenis es consideren pel que fa a l'edat: els ancians no se'ls anima a "vestir del jove, per exemple, samarretes i pantalons texans.